Voor wie is begeleid wonen?

Begeleid wonen is voor jongeren vanaf 18 tot 30 met een LVG of GGZ diagnose. Maar wat hun achtergrond ook is, onze bewoners hebben allen iets gemeen: ze zijn gemotiveerd om hun zelfstandigheid en zelfredzaamheid te vergroten.

Waarom kies je voor begeleid wonen?

Begeleid wonen is een bewuste keuze die je samen maakt. Bewust kiezen om samen de eerste stappen naar zelfstandigheid te zetten. Ervaringen uit het verleden, leven met een stoornis of beperking of andere achtergrond vragen soms om een duwtje in de rug; wij helpen daarbij.

Wat is begeleid wonen via Begeleid Wonen Nederland?

Begeleid wonen via Begeleid Wonen Nederland betekent een kleinschalig wooninitiatief. Zo dat we onze bewoners van echte aandacht en de nodige begeleiding kunnen voorzien. Wij vinden een huiselijke sfeer belangrijk. Zo zorgen we ervoor dat onze bewoners zich ook echt thuis voelen.

Is begeleid wonen iets voor mij?

Om in aanmerking te komen voor begeleid wonen is er een indicatie (beschikking) nodig. Heb je dat niet en ben je niet aangesloten bij een andere zorginstelling, dan kunnen wij je stapsgewijs helpen en begeleiden bij het aanvragen hiervan.

Wat als ik al onder begeleiding woon?

Ben je aangesloten bij een andere zorginstelling maar heb jij het gevoel dat je (beter) past binnen een begeleid wonen traject via Begeleid Wonen Nederland? Vraag dan aan je begeleider je bij de aanvraag te helpen of neem contact met ons op.

Begeleid wonen in een positieve omgeving

Begeleid wonen via ons betekent wonen in een positieve omgeving. Wij hebben ervoor gekozen om onze woningen te centreren, maar het is niet zichtbaar dat de woningen bedoeld zijn voor begeleid wonen; de woningen hebben een doorsnee karakter en liggen in gezonde wijken. Begeleid Wonen Nederland huurt appartementen, woonhuizen en studio’s in en rondom het centrum van de desbetreffende gemeente. Afhankelijk van jouw hulpvraag kan een woning worden gedeeld met één of twee anderen. Dit doen we omdat ineens helemaal zelfstandig wonen voor sommige jongeren een te grote stap is. In de periode dat je je woning deelt wordt je voorbereid om daarna geheel zelfstandig (begeleid) te gaan wonen in een (ander) appartement of huis van Begeleid Wonen Nederland.
Jongeren worden vanaf het begin gevraagd zich in te schrijven bij  verschillende woningbouwcorporaties zodat doorstroom mogelijk is.

Wat is beschermd wonen?

Woon je bij ons, dan vindt de woonbegeleiding plaats in de woningen zelf. Je sluit dan een huurovereenkomst voor het gebruik van de woonruimte. De overeenkomst is onlosmakend verbonden met de begeleiding die je ontvangt. De begeleiding wordt vergoed vanuit de WMO of WLZ en meestal betaal je zelf huur/ een eigen bijdrage.

Begeleid wonen in je eigen woning?

Woon je nog thuis of woon je al zelfstandig, maar heb je behoefte aan structurele begeleiding bij dagelijkse of wekelijkse bezigheden? Begeleid Wonen Nederland biedt ook ambulante begeleiding, waarbij onze begeleiders bij jou thuis komen. Begeleiding wordt vergoed vanuit de WMO of WLZ.

Waarom begeleid wonen via Begeleid Wonen Nederland?

Wat houdt wonen bij Begeleid Wonen Nederland in? Wonen is meer dan een dak boven je hoofd hebben. Zelfstandig wonen vraagt vaardigheden: voor jezelf zorgen, een netwerk opbouwen, je werk(plek) behouden, je geld goed beheren enzovoort. Wonen bij Begeleid Wonen Nederland betekent dat je leert om op eigen benen te staan. Samen zetten we de eerste stappen naar jouw zelfstandigheid.