Begeleide vakanties

Ieder mens heeft recht op vakantie en ontspanning naast de dagelijkse gang van zaken, en mensen met psychische of psychosociale problemen zijn hier vanzelfsprekend geen uitzondering op. Omdat het in een aantal gevallen lastig is voor deze mensen om aan te sluiten bij de reguliere vakanties zijn er instanties die begeleide vakanties aanbieden voor mensen vanaf 18 jaar met een licht verstandelijke beperking zoals autisme, NAH (Niet aangeboren hersenletsel), enz.

Begeleide vakanties zijn reizen die speciaal ingericht zijn voor mensen met een beperking. De samenstelling van de kleine groepjes wordt met zorg gekozen en de reizigers worden begeleid door een groep professionele GGZ-zorgbegeleiders en ervaringsdeskundigen. De gemiddelde verhouding is dat er één begeleider mee gaat op 5 reizigers.

De reizen worden op maat voor de cliënten samengesteld en kunnen zowel naar het binnen- als het buitenland gaan. De reizigers moeten een redelijke mate van zelfstandigheid hebben maar de reisbegeleiding kan zeker met kleine zaken helpen. Gedurende de reis worden geen medische handelingen verricht. Er is regelmatig contact met het thuisfront indien dat gewenst is. Begeleide vakanties zijn vakanties op maat zodat ook de meest kwetsbare burgers gelegenheid hebben om zich te ontspannen in een andere setting.