ADHD betekenis

De letters ADHD zijn een afkorting:

• A – Attention
• D – Deficit
• H – Hyperactivity
• D – Disorder.

ADHD is een meestal aangeboren en erfelijke afwijking van kleine onderdelen in de hersenen. De aanduiding ADHD is eigenlijk een verzamelnaam van een grote diversiteit aan symptomen, waarbij aandachtstekort en hyperactiviteit in de meeste gevallen de basis symptomen zijn. De symptomen van ADHD zijn voor ieder mens verschillend en niet universeel. Een persoonlijke begeleidingsvorm is dan ook van groot belang.

Mensen met ADHD kunnen moeilijk een langere periode stil te blijven zitten. Ze zijn erg bewegelijk, kunnen zich niet ontspannen en voelen zich continu rusteloos. Door deze symptomen komen mensen met ADHD druk, assertief en impulsief over. Dit is echter de buitenkant van een persoon met ADHD en schijn bedriegt in dit geval. Mensen met ADHD zijn vaak erg onzeker en zeer gevoelig. Daarnaast hebben veel mensen met ADHD last van sterke stemmingswisselingen, zijn vergeetachtig en vaak chaotisch.

Mensen met ADHD praten vaak lang en snel. Er wordt eerst gehandeld voordat er wordt nagedacht. Daarnaast zijn mensen met ADHD zeer creatief. Mensen met deze erfelijke afwijking hebben vaak moeite met details en hebben een grotere neiging om slordigheidfouten te maken, projecten niet af te ronden en meerdere zaken tegelijk te doen. Dit komt doordat deze mensen snel zijn afgeleid door de omgeving en moeite hebben om ergens lang de concentratie op vast te houden. Opvallend is dat dit niet het geval is voor zaken die echt interessant gevonden worden. Hier kan iemand met ADHD sterk op (hyper)focussen.