ADHD kenmerken volwassen

ADHD is een meestal aangeboren en erfelijke afwijking van kleine onderdelen van de hersenen. De term ADHD is een afkorting voor de woorden Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Deze erfelijke afwijking heeft een grote variëteit in symptomen. De ADHD kenmerken van volwassenen kunnen dus op verschillende manieren tot uiting komen. Veel mensen zien een druk persoon voor zich en betitelen dit al snel als “iemand met ADHD”. Soms klopt dit wel maar er zijn ADHD kenmerken bij volwassenen die minder opvallend zijn.

ADHD kenmerken voor volwassenen zijn niet universeel. Dit kan voor ieder mens verschillend zijn. De basis symptomen van ADHD hebben in het overgrote deel van de situaties te maken met aandachtstekort en hyperactiviteit. Deze hyperactiviteit bij volwassenen met ADHD is vooral te herkennen in het niet stil kunnen zitten, zeer veel beweeglijkheid, moeite hebben met ontspannen en een gevoel van innerlijke rusteloosheid.

Een ander kenmerk van ADHD bij volwassenen is dat deze mensen vaak snel en veel praten. Over een antwoord wordt niet heel lang nagedacht en het gedrag van iemand met een afwijking als ADHD is vaak erg impulsief te noemen. Eerst doen en dan denken (over de gevolgen) komt dus veel voor.

Veel mensen met ADHD hebben erg veel moeite om ergens lang concentratie voor op te brengen en de aandacht bij te houden. Deze mensen zijn erg gevoelig voor prikkels uit de omgeving en zijn snel afgeleid. Het filteren op zaken waarmee ze bezig zijn is erg lastig. Dit lukt dat weer wel bij zaken die echt interessant gevonden worden. Er is dus wel een sterke hyperfocus.

Andere ADHD kenmerken bij volwassenen zijn een chaotisch gedrag, vergeetachtigheid, moeite hebben met details, slordig werken, zaken niet afmaken, vergeetachtigheid, en stemmingswisselingen. Mensen met ADHD zijn erg emotioneel gevoelig, hebben veel creativiteit en komen zeer assertief over maar zijn wel vaak onzekere personen.