ADHD kenmerken

ADHD is een meestal aangeboren en erfelijke afwijking van kleine onderdelen van de hersenen. De letters staan voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Deze aandoening heeft een grote variëteit van symptomen, die voor ieder mens verschillend kan zijn. De kenmerken zijn niet universeel. ADHD is een aandoening waar aandachtstekort en hyperactiviteit de basis symptomen zijn. Veel mensen associëren het met een druk en impulsief, gedrag maar er zijn meer kenmerken waaraan ADHD te herkennen is.

De hyperactiviteit bij volwassenen met ADHD is vooral te herkennen in het niet stil kunnen zitten, beweeglijkheid, moeite hebben met ontspannen en een gevoel van innerlijke rusteloosheid. Mensen met ADHD praten vaak in één stuk door en beantwoorden een vraag snel, voordat de volledige vraag gesteld is. Het erg impulsieve gedrag is duidelijk herkenbaar doordat er wordt overgegaan tot actie voordat hier goed over wordt nagedacht.

Mensen met ADHD hebben erg veel moeite om ergens lang hun concentratie en aandacht bij te houden. Prikkels in de omgeving zorgen dat mensen met ADHD snel afgeleid worden en zich niet kunnen filteren op zaken waarmee ze bezig zijn. De concentratie wordt echter wél vastgehouden op zaken die echt interessant gevonden wordt. Een persoon met ADHD heeft dus wel een sterke hyperfocus.

Daarom hebben deze mensen ook moeite met details en hebben grotere neiging om slordigheidsfouten te maken, projecten niet af te ronden en meerdere zaken tegelijk te doen. Hierdoor ondervinden deze mensen een vorm van vergeetachtigheid en zijn vaak chaotisch.
Andere mogelijke kenmerken van ADHD zijn: stemmingswisselingen, mensen met ADHD zijn erg emotioneel gevoelig, hebben veel creativiteit en zijn assertief maar wel onzeker tegelijkertijd.