ADHD wat is het?

De letters ADHD zijn een afkorting voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder. ADHD is een meestal aangeboren en erfelijke afwijking van kleine onderdelen van de hersenen. Het is een verzamelnaam van een grote diversiteit van symptomen, die allemaal onder deze noemer vallen. De symptomen zijn voor ieder mens verschillend en niet universeel. De basis symptomen van deze aandoening zijn aandachtstekort en hyperactiviteit.

Mensen met ADHD hebben veel moeite om een langere periode stil te blijven zitten, hebben veel beweeglijkheid, hebben moeite om zich te kunnen ontspannen en hebben een gevoel van innerlijke rusteloosheid. Daarom komen mensen met ADHD erg druk, assertief en impulsief over. Hoewel dit anders lijkt, zijn mensen met ADHD vaak wél erg onzeker en gevoelig. Veel mensen met ADHD zijn gevoelig voor stemmingswisselingen.

Mensen met ADHD praten vaak lang en snel. Vragen worden direct beantwoordt voordat de volledige vraag gesteld is. Het gedrag van iemand met ADHD is erg impulsief en creatief. In veel gevallen wordt er eerst overgegaan tot actie voordat hier goed over wordt nagedacht. Mensen met deze erfelijke afwijking hebben vaak moeite met details en hebben grotere neiging om slordigheidsfouten te maken, projecten niet af te ronden en meerdere zaken tegelijk te doen.

Voor mensen met ADHD is het lastig om ergens lang hun concentratie en aandacht bij te houden. Deze mensen zijn immers snel afgeleid door invloeden uit de omgeving. Dit is echter niet het geval voor zaken die écht interessant gevonden worden. Hierop kan de focus erg lang worden vastgehouden. Een persoon met ADHD heeft dus wel een sterke hyperfocus. Desondanks ondervinden deze mensen vaak een vorm van vergeetachtigheid en zijn vaak chaotisch.