Vacature autisme

Autisme-spectrum stoornis (AAS) is een aangeboren ontwikkelingsstoornis. De genetische kwetsbaarheid die AAS met zich meebrengt heeft veel gevolgen voor de ontwikkeling van de hersenen. Veel mensen met autisme hebben problemen met het verwerken van de informatie en impulsen, maar kunnen zich enorm goed focussen op hun taak. Mensen met autisme zijn dan ook zeker niet dom en kunnen uitstekend vacatures vervullen en in loondienst werken. Autisme hoeft dan ook geen belemmering te zijn voor het niveau van de vacature. Een ondersteuning op maat kan hierbij goed helpen.

Autisme hoeft je keuzemogelijkheden voor een studie of baan niet te beperken. Je kunt “om de stoornis heen” werken. Intelligentie en motivatie zijn in de eerste plaats van zeer groot belang. Daarbij is het goed om zoveel mogelijk vooruit te plannen en proberen om alles zo overzichtelijk mogelijk te maken.

Als de sterke- en zwakke kanten van iemand met autisme goed inzichtelijk zijn, kan hier prima mee rekening worden gehouden bij het invullen van een vacature. Er zijn bedrijven die graag gebruik maken van mensen met autisme door een zeer sterke hyperfocus. Een goed voorbeeld is de Nederlandse politie die dankbaar gebruik maakt van mensen met autisme om beelden te bestuderen. Daarnaast zijn er diverse uitzendbureau’s die speciaal zijn ingericht voor mensen met autisme en speciaal voor deze mensen vacatures hebben.

Er zijn zaken die van invloed kunnen zijn op het zo goed mogelijk invullen van een vacature. Denk hierbij aan een rustig punt om te kunnen werken, een vast contactpersoon en een juiste ondersteuning en begeleiding.