Hechtingsproblematiek oplossen

Er is sprake van hechtingsproblematiek als een kind geen basisvertrouwen en basisveiligheid kan ontwikkelen in de relatie met een opvoeder. Deze hechtingsrelatie wordt ook wel de “Circle of Security” genoemd. Aspecten als vertrouwen en veiligheid zijn erg belangrijk voor een kind. Dit is immers een belangrijke basis voor een kind om nieuwe dingen te onderzoeken en te leren. Het is dan ook belangrijk om hechtingsproblematiek vroegtijdig op te lossen om latere schade te beperken.

De hechtingsrelatie is belangrijk voor de ontwikkeling van een kind. Als deze relatie vertroebeld of er helemaal niet is, wordt er gesproken van hechtingsproblematiek. Zowel ouderfactoren, gezinsfactoren als kindfactoren kunnen een rol spelen bij hechtingsproblematiek. Hierin zijn drie soorten te onderscheiden: een onveilig vermijdend probleem als het kind géén vertrouwen heeft in de beschikbaarheid van de opvoeder. Dit is veel te zien bij afgewezen, verwaarloosde kinderen of kinderen met verschillende opvoeders. Als een kind onzeker is over de beschikbaarheid van de opvoeder is er sprake van onveilig afwerend gehecht gedrag. Door boosheid en veelvuldig huilen, zoekt het kind op een geforceerde manier contact. Onzekerheid van het kind kenmerkt gedesorganiseerd gehecht gedrag. Een kind ziet de opvoeder soms als een bron van angst en soms als beschermer en reageert hierop met wisselend gedrag.

Doordat hechtingsproblematiek de ontwikkeling van het kind kan schaden, is het belangrijk om deze problemen zo snel mogelijk op te lossen. Hierin kunnen gespecialiseerde instellingen een grote rol spelen. In de eerste zes levensjaren van het kind is hechtingsproblematiek te herstellen. Daarna wordt het lastiger door het grote risico van terugval met gevolgen voor een gezonde psychische- en lichamelijke ontwikkeling.