Wat is psychosomatisch

Het woord psychosomatisch is een afgeleide van “psuchè” en “soma”. Deze woorden staan respectievelijk voor geest en lichaam. Psychosomatische ziekten hebben ziektebeelden die zich vooral lichamelijk manifesteren, maar waarbij psychische factoren een duidelijke factor zijn.

Psychosomatische geneeskunde heeft verschillende disciplines, zoals vormen van psychologie, psychiatrie, immunologie, dermatologie, psycho neuro-immunologisch, gynaecologie, psycho neuro-endocrinologie en pijnbehandeling.

De klachten in de psychosomatische geneeskunde zijn moeilijk of helemaal niet medisch vast te stellen. Psychosomatische ziekten worden ook als modegevoelig aangeduid waarvan de hoeveelheid gevallen fluctueert met de hoeveelheid beschikbare kennis over de aandoening. Een grote psychische component wordt in veel gevallen verondersteld.

Voorbeelden van Psychosomatische ziekten zijn Fibromyalgie, burn-out, chronische vermoeidheid syndroom, RSI, spasmofilie, whiplash, bekkeninstabiliteit en hyperventilatiesyndroom.