Woonbegeleiding jongvolwassenen

Voor jongvolwassenen, tussen de 17 en 30 jaar, die te maken hebben met gedragsproblemen (die kunnen ontstaan als gevolg van problemen met schulden, school, werk of andere sociale problemen), een stoornis of een beperking (zoals ADHD, stoornissen in het autistische spectrum, ODD, depressie of persoonlijkheidsstoornissen) kan een woon begeleidingsvorm als het beschermd wonen een prima uitkomst zijn.

Deze woonbegeleiding is specifiek ingericht voor deze doelgroep. De begeleiding en activiteiten zijn dan ook op maat voor deze generatie afgestemd. Beschermd wonen is een vorm van wonen onder begeleiding die gericht is op mensen met psychische of psychosociale problemen. Begeleid wonen Nederland is één van de aansprekende aanbieders van begeleid wonen.

Er zijn diverse vormen van woonbegeleiding voor jongvolwassenen. Er kan onder andere gekozen worden voor het (onder begeleiding) zelfstandig wonen in een appartement of in een woongroep. Deze begeleidingsvorm kan op tijdelijke basis worden ingezet maar ook voor een langere termijn. De keuze voor de meest geschikte vorm hangt af van de persoonlijke begeleidingsbehoefte.

De zorg bij woonbegeleiding voor jongvolwassenen heeft het verhogen van de zelfstandigheid en de zelfredzaamheid in de maatschappij als doelstelling. De begeleiding is dan ook zeer gericht op de dagelijkse gang van zaken. Dit kan door middel van een individuele begeleiding, training, deelname aan een dagbesteding en het inzetten van diverse maatwerk projecten.

Hiervoor wordt voor iedere cliënt een persoonlijk zorgplan opgesteld waarin opleiding en ontwikkeling een grote rol in spelen.